Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Menopause, δείχνει πως η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους και τον έλεγχο συμπτωμάτων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, ακόμη και σε γυναίκες που συνήθιζαν να έχουν καθιστικό τρόπο ζωής.

Για τους σκοπούς της μελέτης, 234 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 45 έως 64 ετών που είχαν καθιστικό τρόπο ζωής για τουλάχιστον 12 μήνες, συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα οργανωμένης σωματικής δραστηριότητας, για χρονικό διάστημα 20 εβδομάδων.

Μετά το τέλος του προγράμματος, παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές σε δείκτες σωματικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής κατάστασης και της ευλυγισίας. Επιπλέον, οι εθελόντριες πέτυχαν μέτρια αλλά σημαντική μείωση του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος, ενώ συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως για παράδειγμα οι εξάψεις, φάνηκαν να βελτιώνονται.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης έχουν ιδιαίτερη σημασία για γυναίκες που είναι επιφυλακτικές απέναντι στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και αναζητούν πιο ασφαλείς αλλά και αποτελεσματικές μεθόδους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr