Η άσκηση χαρίζει χρόνια ζωής

Δεκαπέντε λεπτά καθημερινής άσκησης συνδέεται με 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαιντ Ετιέν στη Γαλλία. Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα 1.011 ατόμων ηλικίας 65 ετών στη Γαλλία και 122.417 ατόμων ηλικίας 60 ετών από άλλες χώρες με μέση παρακολούθηση 10 με 12 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης υπήρξαν 9% και 15% θάνατοι στη γαλλική και την διεθνή ομάδα αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με εκείνους που ήταν ανενεργοί, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με τα επίπεδα χαμηλής, μέσης και υψηλής δραστηριότητας είχαν 22%, 28% και 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου αντίστοιχα.

Όπως οι ειειδκοί επισημαίνουν το λιγότερο από το ήμισυ των ηλικιωμένων ανθρώπων σήμερα επιτυγχάνουν τη συνιστώμενη ελάχιστη διάρκεια των 150 λεπτών μέτριας έντασης άσκησης ή των 75 λεπτών έντονης άσκησης εβδομαδιαίως. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να αυξήσουν σταδιακά τη σωματική τους δραστηριότητα στη καθημερινότητα τους.

Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr