Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το πιο «μοδάτο» τρόφιμο του φετινού καλοκαιριού. Ο λόγος για την καρύδα, που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής το τελευταίο διάστημα, «κατακτώντας» μια θέση στα ράφια των σουπερμάρκετ και «εισβάλλοντας» σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα.
Ποια είναι όμως η θρεπτική της αξία και τι θα πρέπει να προσέχουμε αναφορικά με την κατανάλωσή της;

Η εξωτική καρύδα αποτελεί πηγή φυτικών ινών και ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών όπως το μαγγάνιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.
Από την άλλη, θα πρέπει κανείς να γνωρίζει πως είναι πλούσια σε λίπος και ειδικότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία συνδέονται με αύξηση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης και υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά της σε λίπος, αυξάνει σημαντικά και το θερμιδικό της περιεχόμενο. Ειδικότερα, 100 γραμμάρια καρύδας αποδίδουν περίπου 350 θερμίδες, οι οποίες δεν περνούν …απαρατήρητες.

Τέλος, όσον αφορά στις ευεργετικές ιδιότητες που κατά καιρούς έχουν αποδοθεί στην καρύδα, όπως η απώλεια βάρους, η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, η ενίσχυση του μεταβολισμού και η προστασία των κυττάρων από τη γήρανση, αυτές δε φαίνεται προς στιγμήν να επιβεβαιώνονται από μελέτες σε ανθρώπους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr