Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, συνδέει την καθιστική συμπεριφορά με αυξημένη εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς, η οποία με τη σειρά, της σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 2.000 εθελοντές, από τους οποίους ζητήθηκε να φορούν μια συσκευή μέτρησης των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, καθημερινά για μία εβδομάδα. Κατά το διάστημα αυτό, οι εθελοντές αφιέρωσαν κατά μέσο όρο 5,1 ώρες σε καθιστικές δραστηριότητες και 29 λεπτά σε μέτριας προς υψηλής έντασης άσκηση ανά ημέρα.

Από τις αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, παρατηρήθηκε πως ο αυξημένος καθιστικός χρόνος συνδέεται με μεγαλύτερη εναπόθεση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Ειδικότερα, υπολογίστηκε πως κάθε επιπλέον ώρα ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες σχετίζεται με 12% μεγαλύτερη πιθανότητα αυξημένης εναπόθεσης ασβεστίου, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος. Μάλιστα, η παραπάνω συσχέτιση φάνηκε να είναι ανεξάρτητη από τα επίπεδα άσκησης και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η καθιστική συμπεριφορά σχετίζεται με πρώιμους δείκτες της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας. Κλείνοντας, σχολιάζει πως η μείωση του καθιστικού χρόνου κατά 1-2 ώρες ανά ημέρα θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr