Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών στην εγκυμοσύνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στο παιδί

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας, δείχνει πως τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες, οι οποίες κατανάλωναν λιπαρά ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ζητήθηκε από ομάδα γυναικών να καταναλώνει σολομό, δύο φορές την εβδομάδα, ξεκινώντας από τη 19η εβδομάδα κύησης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν αλλεργικά τεστ στα βρέφη, στην ηλικία των 6 μηνών και των 2-3 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στα ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών στην ηλικία των 6 μηνών. Ωστόσο, στην ηλικία των 2-3 ετών, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κατανάλωναν σολομό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος, συγκριτικά με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν κατανάλωναν λιπαρά ψάρια.

Προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχουν δείξει ότι ορισμένα λιπαρά οξέα -ή η ανεπαρκής πρόσληψή τους-, εμπλέκονται στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, μεταξύ των οποίων διάφορες αλλεργίες, η αθηροσκλήρωση ή ακόμη και φλεγμονώδη νοσήματα.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι έγκαιρες διατροφικές παρεμβάσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδεχομένως να έχουν μακροχρόνια επίδραση στην υγεία.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr