Η κατανάλωση πρωινού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, η συστηματική κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και ορισμένων δεικτών που αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 4.000 παιδιά στη Μ. Βρετανία, ηλικίας 9-10 ετών. Τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά καταναλώνουν πρωινό και τι είδους τρόφιμα περιλαμβάνει, ενώ πραγματοποιήθηκε αιμοληψία προκειμένου να προσδιοριστούν τα επίπεδα δεικτών που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η ινσουλίνη νηστείας, η γλυκόζη και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Συνολικά, 1 στα 4 παιδιά δήλωσαν ότι δεν καταναλώνουν πρωινό καθημερινά. Τα παιδιά που δήλωσαν ότι συνήθως δεν καταναλώνουν πρωινό είχαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και ινσουλινοαντίστασης κατά περίπου 26% κι ελαφρώς υψηλότερες τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και γλυκόζης, συγκριτικά με τα παιδιά που δήλωσαν ότι καταναλώνουν πρωινό καθημερινά.

Επιπλέον, μεταξύ των παιδιών που πραγματοποίησαν ανάκληση 24-ώρου, όσα δήλωσαν ότι είχαν καταναλώσει ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό, που περιλάμβανε δημητριακά, βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλινοαντίστασης σε σχέση με τα παιδιά που είχαν καταναλώσει μπισκότα και άλλα αντίστοιχα προϊόντα στο πρωινό τους γεύμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποκλείει την πιθανότητα ύπαρξης συγχυτικών παραγόντων που διαμεσολαβούν τις παρατηρούμενες συσχετίσεις, εν τούτοις τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η συστηματική κατανάλωση πρωινού από τα παιδιά, και ειδικότερα όταν περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης, πιθανόν να ασκεί προστατευτική δράση ενάντια στην πρόωρη εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr