Η Μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στα νεφρά

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό, Clinical Journal of the American Society of Nephrology, δείχνει ότι η υιοθέτηση μιας μεσογειακού-τύπου δίαιτας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 900 εθελοντές, τους οποίους ακολούθησαν για επτά χρόνια, κι εξέτασαν τη σχέση της κατανάλωσης διατροφικών προτύπων με διαφορετικούς βαθμούς προσκόλησης στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου. Για την αξιολόγηση των διατροφικών προτύπων χρησιμοποιήθηκε ένα σκορ που αντανακλούσε πόσα από τα στοιχεία του μεσογειακού προτύπου διατροφής ακολουθούσε το άτομο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, κάθε επιπλέον μονάδα στο σκορ μεσογειακής διατροφής φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου κατά 17%. Με λίγα λόγια, όσο μεγαλύτερη ήταν η προσκόληση του ατόμου στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, τόσο χαμηλότερος ήταν και ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Ειδικότερα, τα διατροφικά πρότυπα που βρέθηκαν να είναι τα πιο κοντινά με τη μεσογειακή διατροφή σχετίστηκαν με μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου κατά 50% και 42% χαμηλότερο κίνδυνο ταχείας μείωσης της νεφρικής λειτουργίας.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται να προστεθούν στο σύνολο των ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν την ευεργετική επίδραση της Μεσογειακής διατροφής σε ένα σύνολο ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η νόσος του Alzheimer και διάφορες μορφές καρκίνου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr