Η Ικαρία διαθέτει κάποιους από τους μακροβιότερους κατοίκους στον κόσμο.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τα αποτελέσματα από τη μελέτη της Ικαρίας, μια από της πολύ σημαντικές μελέτες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιείται από την 1η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής σχολής Αθηνών, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την κυρία Χριστίνα Χρυσοχόου, εκ των επικεφαλής της μελέτης, σημαντικό ρόλο στη μακροζωία των Ικαριωτών φαίνεται ότι παίζει η υιοθέτηση μοντέλων διατροφής όπως αυτό της Μεσογειακής.
Πιο συγκεκριμένα, όπως φάνηκες από τη μελέτη :

Η υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας έχει ευεργετικές επιδράσεις ακόμα και στα διαβητικά ηλικιωμένα άτομα καθώς βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο

Η μεσογειακή δίαιτα φαίνεται ότι μειώνει και τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος αίματος που οδηγούν σε εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας.

Σε μια επιμέρους ανάλυση ηλικιωμένων ατόμων χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για την υπερλιπιδαιμία, είχαν καλύτερη ρύθμιση επιπέδων λιπιδίων σε σχέση με όσους λάμβαναν μεν φαρμακευτική αγωγή αλλά ακολουθούσαν περισσότερο δυτικού τύπου δίαιτα.

Σε ποσοστό 68% των ηλικιωμένων κατοίκων αναφέρουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα λήψη ροφήματος τσάι, το οποίο φαίνεται ιδιαίτερα σε συχνότερη κατανάλωση να μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων, ακόμα και σε διαβητικούς, ενώ βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία, όπως εκφράζεται από την κάθαρση κρεατινίνης.

Το 84% των συμμετεχόντων στη μελέτη για την Ικαρία ανέφεραν ότι καταναλώνουν περισσότερο από 150 γραμμάρια ψαριού την εβδομάδα, ενώ το 65% αυτών είχαν ικανοποιητική νεφρική λειτουργία (υψηλό ποσοστό σε σύγκριση με άλλες σειρές ηλικιωμένων). Φαίνεται ότι η κατανάλωση ψαριού σε συχνότητα 3 μερίδων την εβδομάδα βοηθά στη διατήρηση καλής νεφρικής λειτουργίας ακόμα και σε άτομα με αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες ζωής.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να πιστοποιήσουν τις ευεργετικές δράσεις συστατικών της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία και να δείξουν το δρόμο προς τη μακροζωία, με ένα απόλυτα φυσικό τρόπο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr