Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Σημαντικός αριθμός μελετών έχει αναδείξει τη θετική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιακών παθήσεων.
Νέα μελέτη, που περιλαμβάνει δείγμα περίπου 15.000 ανδρών και γυναικών δείχνει πως η κατανάλωση έως 7 ποτών ανά εβδομάδα, σε ενήλικες νεαρής και μέσης ηλικίας, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από αδυναμία της καρδιάς να διοχετεύσει αποτελεσματικά την αιματική ροή προς τους ιστούς. Η πιο συχνή αιτία είναι η απώλεια της λειτουργικότητας του καρδιακού μυός, λόγω για παράδειγμα κάποιου εμφράγματος. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, οι καρδιομυοπάθειες, οι βαλβιδοπάθειες, οι αρρυθμίες, οι ιογενείς λοιμώξεις, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και οι παρενέργειες ακτινοθεραπειών εναντίον του καρκίνου αποτελούν συχνούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται πως 23 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 14.629 εθελοντές ηλικίας 45-64 ετών, τους οποίους «παρακολούθησαν» για διάστημα 25 ετών. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε έξι κατηγορίες: άτομα που δεν κατανάλωναν αλκοόλ, άτομα που συνήθιζαν να καταναλώνουν αλκοόλ αλλά το διέκοψαν, άτομα που κατανάλωναν έως 7, 7-14, 14-21 και περισσότερα από 21 ποτά ανά εβδομάδα.

Λαμβάνοντας υπόψιν πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, η φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το επίπεδο εκπαίδευσης, φάνηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν έως 7 ποτά την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 16%. Επιπλέον, μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν περισσότερα από 21 ποτά την εβδομάδα, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία βρέθηκε να είναι υψηλότερος κατά 47% και 89% για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, αν και λήφθηκαν υπόψιν αρκετοί πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες, εν τούτοις δεν είναι απαραίτητο ότι η παρατηρούμενη μείωση του κινδύνου οφείλεται αποκλειστικά στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr