Σύμφωνα με νέα, βρετανική μελέτη, φαίνεται ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από τη δεκαετία του ’80 και μετά έχουν
2-3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 10 ετών, συγκριτικά με προηγούμενες γενιές. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, περιλαμβάνει δεδομένα από 56.000 άτομα, που γεννήθηκαν στη Μ. Βρετανία από το 1946 έως το 2001.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του δείκτη μάζας σώματος είναι αποτέλεσμα αύξησης του ποσοστού των ατόμων που εμπίπτουν στις υψηλότερες κατηγορίες του δείκτη. Ακόμη, συγκρίνοντας τα άτομα που γεννήθηκαν το 1946, το 1958 και το 1970, βρέθηκε ότι η ηλικία στην οποία ο μέσος ενήλικας «περνά» στην κατηγορία του υπέρβαρου μειώθηκε από τα 41, στα 33 και τα 30 για τους άνδρες και από τα 48 στα 44 και τα 41 για τις γυναίκες.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι νεότερες γενιές είναι πιθανότερο να «εκτεθούν» στην παχυσαρκία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να περάσουν μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, γεγονός που συνεπάγεται και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Κλείνοντας, αναφέρουν πως αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, φαίνεται ότι το υπερβάλλον σωματικό βάρος θα επιφέρει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία στις επόμενες δεκαετίες.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr