Γνωρίζουμε σήμερα ότι η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με ποικίλα προβλήματα υγείας τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα.
Στα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα έρχεται να προστεθεί μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Παιδιατρικό νοσοκομείο του Σινσινάτι των Η.Π.Α. Η μελέτη συμπεριέλαβε 242 σοβαρά παχύσαρκους έφηβους, που επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των σοβαρά παχύσαρκων αυτών εφήβων είχαν κακή λειτουργία των νεφρών, 17 % είχε απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα, το οποίο είναι ένα πρώιμο σημάδι νεφρικής βλάβης.

Επιπλέον, το 7 % είχαν ενδείξεις ότι τα νεφρά τους δούλευαν δυσλειτουργούσαν, ενώ 3 % παρουσίασαν σημεία προοδευτικής απώλειας της νεφρικής λειτουργίας. Τα κορίτσια είχαν περισσότερες πιθανότητες από ό, τι τα αγόρια να έχουν πρωτεΐνη στα ούρα τους, ενώ εκείνοι με τα υψηλότερο βάρος ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια προοδευτικής απώλειας της νεφρικής λειτουργίας. Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη νεφρική λειτουργία σε μια μεγάλη ομάδα σοβαρά παχύσαρκων εφήβων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr