Η παχυσαρκία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικού θανάτου

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει πως ο κίνδυνος βρεφικής θνησιμότητας είναι υψηλότερος σε γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες κατά την πρώτη περίοδο της εγκυμοσύνης.

Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια γεννήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1992 έως το 2010 στη Σουηδία. Κατά το διάστημα διεξαγωγής της μελέτης καταγράφηκαν περίπου 5.500 θάνατοι βρεφών, με τα 2/3 αυτών να συμβαίνουν μέσα στις πρώτες 28 μέρες ζωής.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι μεταξύ των γυναικών φυσιολογικού σωματικού βάρους καταγράφηκαν 2.4 βρεφικοί θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις, ενώ αντίστοιχα σε γυναίκες με παχυσαρκία βαθμού ΙΙΙ, δηλαδή δείκτη μάζας σώματος υψηλότερο του 40, καταγράφηκαν 5.8 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις. Συνολικά, σε σύγκριση με τις μητέρες φυσιολογικού βάρους, ο κίνδυνος βρεφικού θανάτου βρέθηκε να είναι ελαφρώς αυξημένος σε γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος από 25 έως 29.9, ενώ σε γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 30 ο κίνδυνος ήταν παραπάνω από διπλάσιος.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 11% των βρεφικών θανάτων βρέθηκε να σχετίζεται με το υπερβάλλον σωματικό βάρος της μητέρας, ενώ οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν και η παρούσα μελέτη παρέχει ενδείξεις πως το αυξημένο βάρος της μητέρας σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο βρεφικού θανάτου, εν τούτοις η σχέση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος της μητέρας και της βρεφικής θνησιμότητας δεν έχει μελετηθεί εκτενώς και απαιτούνται περισσότερες μελέτες ώστε να διευκρινιστούν οι υπεύθυνοι μηχανισμοί.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr