Η πρόσληψη λιπαρών τροφών είναι καθοριστική για το βάρος των εφήβων

Καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι η αυξημένη πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων) μέσω της διατροφής έναντι της κατανάλωσης ενέργειας μέσω της σωματικής άσκησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει όμως ότι πέραν αυτής της παραμέτρου, σημαντικό ρόλο παίζει και η σύσταση της διατροφής ως προς την περιεκτικότητά της σε λίπος.

Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση ενός διαιτολογίου υψηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος φαίνεται να οδηγεί μακροπρόθεσμα στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και όταν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες δεν ξεπερνούν τις ημερήσιες συστάσεις, η υψηλή πρόσληψη διατροφικού λίπους μπορεί από μόνη της να συμβάλλει στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Μάλιστα, μία πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη που διεξήχθη σε εφηβικό πληθυσμό έδειξε ότι οι έφηβοι που είχαν υψηλότερη διατροφική πρόσληψη λίπους βρέθηκαν να έχουν και υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους στην κοιλιακή και θωρακική χώρα.

Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαλευκάνουν το ρόλο της σύστασης της διατροφής ως προς την εμφάνιση παχυσαρκίας, φαίνεται ότι η υιοθέτηση ενός διαιτολογίου μέσω του οποίου προσλαμβάνονται σε επαρκή ποσότητα και ισορροπημένη αναλογία όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της υγείας του ατόμου.

Από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr