Η πρόσληψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στο παιδί

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology, δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D, κατά τη διάρκεια της κύησης, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στο παιδί.

Για τους σκοπούς της μελέτης, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 1.248 μητέρες, τις οποίες παρακολούθησε από το πρώτο τρίμηνο της κύησης και μέχρι τα παιδιά να φθάσουν την ηλικία των 7 ετών.

Συνολικά, η υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης D, βρέθηκε να συνδέεται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας στα παιδιά. Από την άλλη, ο κίνδυνος δε φάνηκε να είναι μικρότερος στην περίπτωση της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η βιταμίνη D συμμετέχει στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και ο πιθανός ρόλος της στην εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών έχει συγκεντρώσει αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση της βιταμίνης D με τις αλλεργίες σε μεμονωμένες χρονικές στιγμές, όμως η παρούσα μελέτη διερεύνησε την παραπάνω σχέση σε πολλαπλές χρονικές στιγμές και με περισσότερες από μία μεθόδους. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συστάσεων για αύξηση της κατανάλωσης πλούσιων πηγών βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr