Η ψυχολόγος μας λέει: Η γυναίκα νοικοκυρά αξίζει 163.000 μπράβο

Με αφορμή τη παγκόσμια ήμερα της γυναίκας (8 Μαρτίου) ας κάνουμε μια αναφορά στη γυναίκα εργαζόμενη του σπιτιού ή αλλιώς τη νοικοκυρά. Και γιατί σε αυτή ενώ υπάρχουν και τόσοι άλλοι κλάδοι εργασίας που οι γυναίκες πραγματικά κοπιάζουν (αγρότισσες, εργάτριες, καθαρίστριες κ.α) ; Γιατί η νοικοκυρά δε πληρώνεται κάθε πρώτη του μήνα .
Είναι ανασφάλιστη της περισσότερες φορές ή είναι «εξαρτώμενο μέλος» . Δεν εξασφαλίζεται προσωπικά σε περίπτωση διαζυγίου. Ενώ φαίνεται ότι έχει πολύ χρόνο διαθέσιμο, ασχολείται ελάχιστα με τον εαυτό της. Ας κοστολογήσουμε λοιπόν το επάγγελμα νοικοκυρά. Διερωτάστε πως θα γίνει αυτό; Μα «ανακαλύπτοντας» το πόσα επαγγέλματα κρύβονται κάτω από το τίτλο «επάγγελμα οικιακά» .

Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα από το αμερικανικό salary.com βάσει των ωρών απασχόλησης , μελών οικογένειας και περιοχής , μια αμερικανή νοικοκυρά εάν πληρωνόταν στις Η.Π.Α. θα έπαιρνε από 65.000, 113.600 ή ακόμη και 163.000 δολάρια ετησίως . Ενώ μια γυναίκα που εργάζεται και εκτός σπιτιού θα πληρωνόταν από 37,888 , 67,443 έως και 97.530 δολάρια . Πάντα βάσει ωρών και περιοχής. Μια νοικοκυρά κάνει περισσότερες από 10 εργασίες καθημερινά με πληρότητα και αποτελεσματικότητα . Εργάζεται 92 ώρες την εβδομάδα περίπου ( 40 ώρες στο κανονικό ωράριο και 52 σε υπερωρίες ). Μια εργαζόμενη στο σπίτι κάνει ή είναι : σεφ , εκπαιδευτικός , οδηγός , λογίστρια , καθαρίστρια ρούχων , μοδίστρα , στυλίστρια , κηπουρός , νοσοκόμα , ψυχολόγος , καθαρίστρια , κομμώτρια , καλλιτεχνικές χειροτεχνίες , διοργανώτρια εορτών , διοργανώτρια εκδρομών , χειρίστρια υπολογιστών , υπεύθυνη τροφοδοσίας , μαστορέματα στο σπίτι , δημόσιες σχέσεις οικογένειας .

Αν υπολογίσουμε την εργατοώρα των παραπάνω επαγγελμάτων , θα κατανοήσουμε και τον παραπάνω οικονομικό υπολογισμό . Σίγουρα κάποιοι θεωρούν υπερβολικό το ποσό για ένα απλό «μαγείρεμα» και «σφουγγάρισμα» . Όμως για αναλογιστείτε τι θα γινόταν ή τι γίνεται , όταν για μια μέρα επιστρέψετε και δε βρείτε έτοιμο φαγητό ή δεν είναι σιδερωμένο το πουκάμισο σας . Η΄ τι γίνεται όταν για μερικές ημέρες απουσιάσει η νοικοκυρά του σπιτιού . Πόσος «γενικός αποσυντονισμός» .

Ας εκτιμήσουμε όλοι ουσιαστικά την παρουσία της , τη διαθεσιμότητα της πάντα σε εμάς και το ότι βασική της απασχόληση και προτεραιότητα είναι η φροντίδα μας .
Ας την σεβαστούμε περισσότερο . Και ας αλλάξει και ο τρόπος που και η ίδια η νοικοκυρά αντιμετωπίζει την ενασχόληση της . Ας γίνει περήφανη για τη σπουδαιότητα του ρόλου της . Ας δίνει η ίδια αξία σε ό,τι κάνει . Έτσι ίσως καταφέρει να μην εξαρτάται συναισθηματικά από την επιβεβαίωση και αναγνώριση των άλλων .

Γιατί , δυστυχώς , πολλές φορές σε ό,τι έχουμε ή θεωρούμε δεδομένο στη ζωή είναι που μας χάνεται το «μπράβο» και το «σε ευχαριστώ» , μητέρα ,σύζυγε , αδελφή , γιαγιά ! Ένα «μπράβο» άξιας 163.000 δολαρίων . Ας μην είμαστε λοιπόν τσιγκούνηδες και ας της το δίνουμε συχνά αυτό το μπράβο . Τουλάχιστον θα την κάνουμε πλουσιότερη σε αγάπη …

Από τη Μάγδα Δασκαλάκη, εξελικτική ψυχολόγο
Ειδική συνεργάτη neadiatrofis.gr