Η ψυχολόγος μας συμβουλεύει : Μέτρα τα λόγια σου κύριε!

Μια από τις πολλές διαχρονικές διαμάχες των δυο φύλων είναι το κατά πόσο φλυαρούν οι γυναίκες έναντι των ανδρών . Πολλοί πιστεύουν ότι η πολυλογία είναι γένους θηλυκού .
Και ανάλογα με τη περίσταση αυτό θεωρείτε είτε προσόν είτε μειονέκτημα .Είναι όμως έτσι ; Όντως οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις στην ημέρα ; Και άρα έχουν πιο διευρυμένο λεξιλόγιο ; Και πιο επιτυχημένη επικοινωνία;

Η επικρατέστερη αντίληψη θεωρεί πως ναι . Και σύμφωνα και με το βιβλίο του Brizendine 2006 «Το γυναικείο μυαλό» , οι γυναίκες μέσα στην ημέρα χρησιμοποιούν 20.000 λέξεις ενώ οι άνδρες 7.000 . Θέλετε αυτό να το κάνουμε εικόνα στη καθημερινότητα μας; Ο άνδρας επιστρέφει το βράδυ και σε αναλογία έχει ένα «υπόλοιπο» 150 λέξεων , ενώ η γυναίκα 7.856 λέξεις ! Και εκεί αρχίζει το χάσμα επικοινωνίας τους . Η μια μιλά ασταμάτητα, ενώ ο άλλος δεν έχει άλλες λέξεις διαθέσιμες !! Και συνεπώς ,εκνευρισμός , παράπονο και η λέξη της εποχής , μουρμούρα .

Αυτό το συμπέρασμα ,αλλά και κοινωνικό στερεότυπο, έρχεται να ανατραπεί σε μια νέα ερευνά , αμερικανών ερευνητών στην ομάδα του αμερικανού ερευνητή Matthias Mehl στην Αριζόνα . Η συγκεκριμένη ομάδα ήθελε να διαπιστώσει αν όντως οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις.
Τα αποτελέσματα της έρευνας εξέπληξαν και τους ίδιους . Και αυτό γιατί όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά και η διαφορά στον αριθμό των λέξεων είναι πολύ μικρή .Οι γυναίκες κατά μέσο ορό χρησιμοποίησαν 16.125 λέξεις έναντι 15.669 λέξεων των ανδρών, κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης χρονικής περιόδου 17 ωρών . Επιπλέον η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει υποκειμενική βιολογική διαφορά που να επηρεάζει την ομιλία .
Η μονή διαφορά είναι στη θεματολογία !
Οι γυναίκες μιλούν κυρίως για τη σχέση τους και τη μόδα , ενώ οι άνδρες για τεχνολογία , τα επαγγελματικά τους και τα χρήματα . Και μια βασική διαφορά : οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερες αντωνυμίες, ενώ οι άνδρες περισσότερους αριθμούς .Εντύπωση κάνει ότι όποιες διαφορές υπήρξαν ήταν ανάμεσα σε 2 γυναίκες ή σε 2 άνδρες και όχι ανάμεσα στα 2 φύλα .
Και τα 2 φύλα φλυαρούν ανεξέλεγκτα . Αμφότεροι πολλές φορές κάνουν μια συζήτηση χωρίς θέμα , απλά και μόνο για να μιλήσουν .

Που καταλήγουμε ; Ότι η διαφορά είναι ποιοτική και όχι ποσοτική . Και όχι μόνο αυτό αλλά σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει και ανατροπή . Ο κύριος είναι πιο φλύαρος , λόγω αμηχανίας ή νευρικότητας , από τη κυρία ,σε μια κατάσταση όπως για παράδειγμα σε ένα πρώτο ραντεβού .
Ας μην υποκύπτουμε χωρίς κριτική διάθεση στα στερεότυπα που επικρατούν . Στη πλειοψηφία τους , περιορίζουν και υποτιμούν τις δυνατότητες μας . Δηλαδή , όταν η γυναίκα θεωρείται φλύαρη αμέσως υποβιβάζεται η σοβαρότητα της , η εγκυρότητα της και θεωρείτε επιπόλαιη έως και ανάλαφρη. Σε ότι αφορά όμως τον άνδρα, εγκλωβίζεται στο πρότυπο του βαρύ λιγομίλητου, με σημαία πολλών το κλασσικό «οι άνδρες δε μιλούν πολλοί». Και αλίμονο σε όποιον τολμήσει να ξεπεράσει το όριο και χρησιμοποιήσει 2 λέξεις παραπάνω , κυριολεκτικά !! Δεν είναι δύσκολο να του προσδώσουν ακόμη και θηλυπρεπή χαρακτηριστικά . Αλλά οι άνδρες και κλαίνε και μιλούν πολύ . Και ευτυχώς ..! Γιατί αυτές είναι υγιείς , ανθρώπινες εκφράσεις και συμπεριφορές που πρέπει να εκδηλώνονται .

Επικοινωνήστε λοιπόν με όλα τα μέσα, λεκτικά, οπτικά, σωματικά . Οι εντυπώσεις κερδίζονται όταν είμαστε ο εαυτός μας και δε συμπεριφερόμαστε ρομποτικά συμφώνα με τις εντολές στερεότυπων . Εκφραστείτε ελεύθερα, αλλά πάντα με βάση την ευγένεια , τη διακριτικότητα την αλήθεια . Με όσες λέξεις περισσότερες μπορείτε κυρίες και κύριοι . Και όλοι θα κρέμονται από τα χείλη σας …!!!!!!

Από τη Μάγδα Δασκαλάκη
Εξελικτική ψυχολόγο
Ειδική συνεργάτη neadiatrofis.gr