Και ναι, είμαστε ξανά στη ρουτίνα της καθημερινότητας, στη δουλειά, στο σχολειό, στην οργάνωση του σπιτιού, στη συμβίωση της οικογενείας, στο αυστηρό πρόγραμμα των υποχρεώσεων.
Ανεξάρτητα από το πόσο διήρκησαν οι διακοπές μας ή αν ήταν «επιτυχημένες» ή «αποτυχημένες», ήδη της νοσταλγούμε. Αυτή η νοσταλγία σε συνδυασμό με την επίγνωση των δυσκολιών και της αυστηρότητας του προγράμματος που θα ακολουθήσει τους επομένους μήνες, στους περισσότερους από εμάς δημιουργεί μια μελαγχολία, η οποία γίνεται ή φαίνεται πιο έντονη επειδή έρχεται σε αντίθεση με την ευφορία της προηγούμενης περιόδου των διακοπών. Πώς όμως εκδηλώνεται;

Σε αντίθεση με το αναμενόμενο, ενώ θα έπρεπε να είμαστε ευδιάθετοι και ιδιαίτερα δυναμικοί, είμαστε πιο υποτονικοί και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε ιδιαίτερη διάθεση. Έχουμε έντονο εκνευρισμό. Παρουσιάζουμε τάσεις φυγής. Δεν μας χωρά ο τόπος. Επιθυμούμε να είμαστε συνεχώς εκτός σπιτιού. Παρουσιάζουμε αλλαγή στο διατροφικό μας προγραμματισμό, με έντονα βουλιμικά επεισόδια, αυξάνοντας κατά πολύ τη κατανάλωση υδατανθράκων και γλυκισμάτων, γιατί στιγμιαία μας δίνουν τη ψευδαίσθηση της ευεξίας . Διαταράσσεται ο ύπνος μας και παρουσιάζονται συχνότερα πονοκέφαλοι. Νιώθουμε απογοήτευση επειδή δήθεν δεν έχουμε ξεκουραστεί όσο θα θέλαμε στις διακοπές και ανησυχούμε για το αν θα «βγάλουμε τη χρόνια».

Τι κάνουμε τώρα ;

• Οργανώνουμε μικρές αποδράσεις στην έξοχη και όσο το επιτρέπει ο καιρός συνεχίζουμε τα σπορ του καλοκαιριού.
• Επανερχόμαστε στη δουλεία σταδιακά. Δίνουμε στο σώμα και στο μυαλό μας το χρόνο προσαρμογής που χρειάζεται.
• Αποκτούμε τη συνήθεια της καλής οργάνωσης στη δουλεία. Δεν καταπιανόμαστε με όλα όσα πρέπει να κάνουμε μαζί. Δεν τα αφήνουμε όμως και για τη τελευταία στιγμή. Ζητάμε βοήθεια όταν χρειάζεται .
• Κάνουμε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του ωραρίου μας .
• Αποφασίζουμε μικρές αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού αλλά και του εργασιακού μας χώρου, ακόμη και αν αυτές περιορίζονται στο γραφείο μας .
• Βγαίνουν έξω με φίλους και διατηρούμε την εξωστρέφεια των διακοπών .
• Αρχίζουμε μια προσωπική δραστηριότητα, ένα χόμπι και δεσμευόμαστε ότι θα το διατηρήσουμε, ανεξάρτητα από το φορτωμένο μας πρόγραμμα.
• Βάζουμε την άσκηση στη ζωής μας , είτε είναι ένας περίπατος, είτε είναι μαθήματα χορού, καθώς θα μας τροφοδοτήσει με την ευεξία και την ενέργεια που χρειαζόμαστε.
• Καλές οι στιγμές του καλοκαιριού αλλά σίγουρα και τον προηγούμενο χειμώνα θα ζήσαμε πολλά καλά … Τα επαναφέρουμε στη μνήμη μας .
• Δεν χωρίζουμε το χρόνο σε καλές και κακές εποχές και περιόδους .
• Παραδεχόμαστε ότι οι ημέρες των διακοπών δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα κενά όλου του χρόνου. Συνεπώς προσπαθούμε να ζούμε όλες τις ημέρες με πνεύμα αισιοδοξίας, αυθορμητισμού, γρήγορης προσαρμογής στις αναποδιές και στις δυσκολίες, γιατί μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν και πιο γρήγορα .
• Κάνουμε μια γωνία με τα αναμνηστικά του καλοκαιριού ή ακόμη καλυτέρα έχουμε σε εμφανές σημείο στο χώρο μας μια δική μας φωτογραφία από τις διακοπές. Έτσι θα βλέπουμε τον εαυτό μας όπως θα πρέπει να είναι πάντα, ανέμελος, χαρούμενος, αισιόδοξος, με μια ελαφριά παιδικότητα, με τη λάμψη του ερωτευμένου. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κάτι άλλο για να αντλήσουμε δύναμη . Τι πιο σημαντικό από εμάς τους ίδιους, απαλλαγμένους από τις αρνητικές σκέψεις , αποτυπωμένους σε μια φωτογραφία.

Η ποιότητα λοιπόν της ζωής μας εξαρτάται άμεσα και πρωταρχικά από εμάς τους ίδιους ! Να θυμόμαστε κάθε μέρα ότι πρέπει να διατηρούμε ένα καλό επίπεδο ποιοτικής ζωής, στα μετρά και στις δυνατότητες που ο καθένας έχει. Έτσι δε θα επενδύουμε τόσο έντονα σε μια χρονική περίοδο όλη μας την διάθεση για «καλοπέραση». Έξαλλου οι διακοπές είναι μία κατάσταση και όχι μια χρονική περίοδος!
Καλή μας επάνοδο και μια γρήγορη προσαρμογή σε όλους, με την ευχή όλοι μας να έχουμε μια καλή ζωή όλο το χρόνο και στις τέσσερεις εποχές του !

Από τη Μάγδα Δασκαλάκη, εξελικτική ψυχολόγο
Επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr