Η σημασία της σωστής πρόσληψης υγρών για τον οργανισμό

Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι μια καθημερινή ανάγκη ζωτικής σημασίας, καθώς το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής και τη φυσιολογική λειτουργία και απόδοση του σώματος.
Άλλωστε, δε θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως ο άνθρωπος δε μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό για περισσότερο από μερικές ημέρες, ενώ η έλλειψη άλλων θρεπτικών συστατικών μπορεί να υφίσταται για εβδομάδες ή μήνες, πριν εμφανιστούν αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Ας δούμε, όμως, μερικές από τις σημαντικότερες βιολογικές δράσεις του νερού:

– Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, μέσω του μηχανισμού έκκρισης ιδρώτα.

– Είναι απαραίτητο για τις μεταβολικές διεργασίες των κυττάρων, συμμετέχοντας στη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, που είναι αναγκαία για την παραγωγή ενέργειας

– Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, απώλεια νερού της τάξης του 1-2% του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία συγκέντρωσης.

– Βοηθά στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το γαστρεντερικό σωλήνα. Τα χαμηλά επίπεδα υδάτωσης μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, ενώ σε μακροπρόθεσμό επίπεδο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

– Συμβάλλει στη φυσιολογική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της λειτουργίας της καρδιάς.

– Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των νεφρών και την απομάκρυνση των παραπροϊόντων του μεταβολισμού μέσω των ούρων.

– Προστατεύει τις αρθρώσεις και είναι αναγκαίο για τη σύσπαση των μυών, που επιτρέπει την εκτέλεση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.

– Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, η ημερήσια πρόσληψη υγρών θα πρέπει να ανέρχεται στα 2 και 2,5 λίτρα για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι ανάγκες κάθε ατόμου διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το μέγεθος του σώματος και τις συνήθειες διατροφής και άσκησης και συνεπώς, μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από την παραπάνω σύσταση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr