Η ψυχολόγος μας συμβουλεύει : Δείτε ποιοι είναι συνήθως υποψήφιοι για πλαστικές επεμβάσεις

Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε πληροφορίες που αφορούν τη πλαστική χειρουργική . Νέες μέθοδοι και εφαρμογές , μια συνεχής εξέλιξη με στόχο το σπουδαίο αποτέλεσμα της εμφανισιακής τελειότητας .
Η ομορφιά ή ότι θεωρείται στην εποχή μας ομορφιά , πλέον κλωνοποιείται και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους . Πολλοί δέχονται τις πληροφορίες από καθαρά ιατρικό ενδιαφέρον , άλλοι, με μια υποψία προσωπικής περιέργειας και άλλοι πάλι αβίαστα καταφεύγουν σε αυτή . Ποιο είναι το προφίλ των ατόμων αυτών και οι λόγοι που καταφεύγουν με τόση ευκολία σε αυτή; Το σίγουρο είναι πάντως ότι με πρόφαση την αισθητική βελτίωση , ενδόμυχα υπάρχει η επιθυμία για βελτίωση, αν όχι και αλλαγή, της ζωής τους και η λύση προβλημάτων τους , χρόνιων ή και πρόσφατων .
Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα βασικά τους χαρακτηριστικά:
• Άτομα ανασφαλή ως προς τη δυναμική της εμφάνισης τους στους άλλους .
• Άτομα που έχουν ανασφάλεια ως προς το εκτόπισμα της προσωπικότητας τους . Άρα με μια τέλεια εμφάνιση καλύπτω τα κενά .
• Στη σύγκριση , η εικόνα της μητέρας ή του πατερά μου ή των αδελφών μου ήταν πάντα πιο δυνατή από τη δική τους .
• Άτομα επιρρεπή στα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς .
• Άτομα που δίνουν προτεραιότητα και ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα τους κυρίως .
• Άτομα με έντονο το φόβο του γήρατος και του χρόνου που περνά .
• Άτομα που έχουν μια προβληματική σχέση με το άλλο φύλο ή αποσκοπούν στη διατήρηση μιας προβληματικής σχέσης την οποία με αυτό το τρόπο πιστεύουν ότι θα διατηρήσουν .
• Άτομα με στόχο την προβολή της πλαστικής χειρουργικής στη σύγχρονη κοινωνία .
• Άτομα που αποζητούν την επαγγελματική καταξίωση .

Σε καμία περίπτωση μια τόσο δραστική παρέμβαση στο σώμα μου δεν αποτελεί λύση άλλων προβλημάτων στη ζωή μου, πέρα από τις εμφανισιακές ατέλειες , εάν δεν «συνοδεύεται» από μια δομημένη προσωπικότητα . Πολλές φορές αυτές οι «ατέλειες» αποτελούν και το χαρακτηριστικό που μας κάνει μοναδικούς και ξεχωριστούς από τους άλλους , προσδιορίζοντας τις γραμμές της προσωπικής ομορφιάς . Το νυστέρι του χειρουργού δεν είναι το μαγικό ραβδί που θα μου αλλάξει ριζικά τη ζωή . Γιατί τις περισσότερες φορές , τα άτομα αποκτούν μια τέλεια εικόνα, όμως η αδύναμη προσωπικότητα παραμένει , βάζοντας ακόμη περισσότερο το άτομο σε απογοήτευση , καθώς οι προσδοκίες που είχε δεν επαληθεύονται . Η αλλαγή λοιπόν πρέπει να ξεκινά από μέσα , ψυχικά και πνευματικά, για να μπορέσει να ακολουθήσει και η εξωτερική βελτίωση .

Από τη Μάγδα Δασκαλάκη, εξελικτική ψυχολόγο, ειδική συνεργάτη neadiatrofis.gr