Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, οι κόρες γυναικών που έχουν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη κύησης και είχαν υπερβάλλον σωματικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 421 κορίτσια ηλικίας 6 έως 8 ετών, τα οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν για 6 χρόνια, έως ότου μπήκαν στην εφηβεία. Συνολικά, βρέθηκε ότι η πιθανότητα η κόρη να έχει δείκτη μάζας σώματος πάνω από το 85ο εκατοστημόριο, δηλαδή να είναι υπέρβαρη, ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη στην περίπτωση όπου η μητέρα είχε εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Ακόμη, εάν η μητέρα ήταν και υπέρβαρη πριν την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος εμφάνισης υπερβάλλοντος βάρους της κόρης ήταν 5,5 φορές μεγαλύτερος.

Παράλληλα, οι παρατηρούμενες συσχετίσεις βρέθηκαν να είναι ανεξάρτητες από παράγοντες που επίσης επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυξημένου βάρους στα παιδιά, όπως η παχυσαρκία της μητέρας ή το στάδιο της εφηβείας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει απευθείας τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη με την πιθανότητα το παιδί να εμφανίσει υπερβάλλον σωματικό βάρος αργότερα.

Τέλος, καταλήγουν ότι τα παρατηρούμενα αποτελέσματα υποδηλώνουν πως η τροποποίηση ορισμένων συμπεριφορών, προκειμένου οι γυναίκες να περιορίσουν την πρόσληψη βάρους και να βελτιώσουν τις συνήθειες του τρόπου ζωής πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι πιθανό να συμβάλλει και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας των απογόνων τους.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr