Η σχέση της διατροφής με την κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες. Γενικά, υπολογίζεται ότι περίπου το 80-90% των γυναικών θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κυτταρίτιδα, ακόμη κι αν δεν έχουν αυξημένο σωματικό βάρος.
Κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με τα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας, με τους περισσότερους επιστήμονες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικής αιτιολογίας.

Έτσι, για την εμφάνιση κυτταρίτιδας φαίνεται ότι «ευθύνεται» ένα σύνολο παραγόντων, όπως το γενετικό υπόβαθρο, η αρχιτεκτονική του υποδόριου και συνδετικού ιστού, η δράση των οιστρογόνων, οι μεταβολές της μικροκυκλοφορίας, η φλεγμονή και άλλα γενετικά και ορμονικά χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να συνδέουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων με την εμφάνιση κυτταρίτιδας ή αντίστοιχα τη «θεραπευτική» επίδραση ορισμένων συστατικών της διατροφής. Βέβαια, έχει φανεί πως η απώλεια βάρους σε υπέρβαρες γυναίκες, μπορεί να δράσει βοηθητικά, όπως επίσης η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Συνεπώς, δε θα λέγαμε πως υπάρχει κάποιο «μαγικό» διατροφικό πλάνο που μπορεί να σας απαλλάξει από την κυτταρίτιδα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διατροφικού προτύπου -με χαμηλή περιεκτικότητα σε «κακά» λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα και υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης-, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, πιθανόν να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr