Φαίνεται ότι η θεραπεία με χορήγηση τεστοστερόνης ωφελεί τους άνδρες πάνω από τα 65, καθώς βελτιώνει τη στύση τους, κάνοντάς τους να ανταποκρίνονται στις επιθυμίες..
των συντρόφων τους. Επιπλέον βελτιώνει την ικανότητά τους στο περπάτημα και τους φτιάχνει και τη διάθεση.
Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν κλινικές δοκιμές, που έγιναν στις ΗΠΑ και χαρακτηρίστηκαν ορόσημο, επειδή δείχνουν ότι, πράγματι, η τεστοστερόνη – παρά τις κατά καιρούς αμφισβητήσεις – μπορεί, μεν, να μην κάνει θαύματα, αλλά, πάντως, «δουλεύει» σε αρκετούς άνδρες. Η νέα μελέτη συμπεριέλαβε επτά δοκιμές σε 790 άνδρες.

Το επίπεδο της τεστοστερόνης μειώνεται με την ηλικία και αυτό έχει συσχετισθεί με μείωση της ενεργητικότητας, της κινητικότητας και της αποδοτικότητας του άνδρα. Εκατομμύρια άνθρωποι εδώ και χρόνια παίρνουν έξτρα τεστοστερόνη, ελπίζοντας να εμφανίσουν βελτίωση σε όλα τα παραπάνω «μέτωπα», ενώ το ίδιο κάνουν νεότεροι αθλητές και «μπόντι-μπίλντερς». Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Σνάϊντερ του Τμήματος Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”.

Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε ασαφή συμπεράσματα, η νέα έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα (έγινε σε 12 ιατρικά κέντρα με τη συνεργασία του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ), επιβεβαιώνει ότι η εν λόγω ανδρική ορμόνη μπορεί να ασκήσει κλινικά σημαντική δράση στους άνδρες τρίτης ηλικίας. Η θεραπεία βελτίωσε την επιθυμία και την ικανότητα στύσης, αύξησε την απόσταση που μπορούσε να περπατήσει κάποιος, ενώ μετρίασε τα συμπτώματα κατάθλιψης και γενικότερα «έφτιαξε» τη διάθεση των περισσοτέρων συμμετεχόντων στην έρευνα. Η βελτίωση όμως ήταν σχετικά μέτρια και έτεινε να μειώνεται περαιτέρω με το πέρασμα του χρόνου.

«Για πρώτη φορά δείξαμε ότι, όντως, η θεραπεία τεστοστερόνης επιφέρει κάποια οφέλη στους άνδρες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης» δήλωσε ο Σνάϊντερ.
Όσον αφορά στις πιθανές παρενέργειες, οι ερευνητές είπαν ότι θα πρέπει να γίνει μια άλλη μελέτη σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ζητήσει από τους κατασκευαστές σκευασμάτων τεστοστερόνης να διεξάγουν μια μεγάλη κλινική έρευνα, κάτι που ήδη σχεδιάζεται.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr