Η θέση του στιγμιαίου καφέ στη δίαιτά σας

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί για πολλούς μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες. Είναι θα λέγαμε συνυφασμένος με το DNA των
Ελλήνων, μιας και ιδιαιτέρως ως frappé αποτελεί το σήμα κατατεθέν μας. Ένα ερώτημα αλλά ίσως και ένας μύθος που κυκλοφορεί είναι το ότι ο στιγμιαίος καφές μπορεί να μην βοηθάει στην απώλεια βάρους ή πολύ απλά να εμποδίζει τη δίαιτα.

Η άποψη αυτή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανακρίβειες που έχουν γραφτεί για το στιγμιαίο καφέ. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τα συστατικά του στιγμιαίου καφέ δεν αποδίδουν θερμίδες. Άρα ως ρόφημα αποτελεί μια πηγή σχεδόν μηδενικών θερμίδων.
Από εκεί και πέρα, όπως ισχύει για όλα τα είδη καφέ, η θερμιδική του επιβάρυνση εξαρτάται από την προσθήκη ή μη ζάχαρης και γάλακτος. Το πόσο γάλα ή/και ζάχαρη θα βάλουμε στον καφέ μας θα καθορίσει και τη θερμιδική του αξία.
Στο σημείο αυτό μάλιστα θα πρέπει να τονιστεί ότι ο στιγμιαίος καφές δεν απαιτεί ούτε το αφρόγαλα ούτε την λιπαρή φυτική κρέμα που χρειάζεται για παράδειγμα ένας freddo cappuccino ή ένας ζεστός cappuccino, για αυτό και οι θερμίδες του συνήθως είναι πολύ χαμηλές.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα από το πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας που εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση καφέ επιδρά στο αίσθημα της όρεξης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μικρότερο αίσθημα πείνας και μια καλύτερη αίσθηση πληρότητας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr