Η θρεπτική αξία της λαγάνας

Η λαγάνα είναι ίσως το σήμα κατατεθέν όσον αφορά τη διατροφή μας της Κ. Δευτέρας. Υπάρχουν πολλές συνταγές για να φτιάξει κανείς λαγάνα με ποικίλες πρώτε ύλες.
Τα βασικά ωστόσο υλικά μιας λαγάνας είναι το αλεύρι, η μαγιά, το σουσάμι. Μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή ενέργειας, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει. Παράλληλα, περιέχει σημαντικά ποσά βιταμινών συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν εκτός των άλλων στην καλή νευρομιυκή μας υγεία.

Ίσως όμως το πιο υγιεινό συστατικό της είναι το σουσάμι. Το σουσάμι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως το ασβέστιο, πολλών φυτικών ινών κ.α.. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, λόγω μια κατηγορίας αντιοξειδωτικών που περιέχει και ονομάζονται λιγνάνες. Οι λιγνάνες σχετίζονται σήμερα με μείωση της χοληστερίνης, καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και γενικότερα ασκούν ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Όσον αφορά τις θερμίδες της λαγάνας, αυτές δεν διαφέρουν περισσότερο από του ψωμιού και δεν ξεπερνούν τις 70 – 80 ανά φέτα 30 γραμμαρίων. Ωστόσο, συνήθως λόγω μεγέθους και σχήματος η λαγάνα κόβεται σε μεγαλύτερες φέτες και μια μεγάλη φέτα (από τη μέση της) μπορεί να φτάνει και τις 200 θερμίδες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr