Η τηλεόραση φέρνει … κιλά

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό SAGE Open, δείχνει πως όσο περισσότερες ώρες αφιερώνει κανείς στην παρακολούθηση τηλεόρασης, τόσο
υψηλότερη είναι και η πιθανότητα να εμφανίσει μελλοντικά αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία.

Συνολικά, το δείγμα της μελέτης περιλάμβανε περισσότερους από 3.000 ενήλικες, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για συνολικό διάστημα 15 ετών. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης, οι εθελοντές κατέγραφαν το χρόνο που αφιέρωναν στην παρακολούθηση τηλεόρασης, ενώ κάθε πέντε χρόνια πραγματοποιούνταν μετρήσεις του σωματικού βάρους και της περιφέρειας μέσης και υπολογισμός του δείκτη μάζας σώματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, φάνηκε ότι όσο υψηλότερος ήταν ο χρόνος τηλεθέασης γύρω στην ηλικία των 30 ετών, τόσο πιο πιθανό ήταν οι εθελοντές να εμφανίσουν παχυσαρκία μέσα στα επόμενα 5 έτη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε στην περίπτωση των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας, υποδηλώνοντας πως η εφαρμογή παρεμβάσεων για τη μείωση του χρόνου τηλεθέασης ενδεχομένως να είναι πιο σημαντική στις νεαρότερες ηλικίες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παρατηρούμενη συσχέτιση ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι νεαροί ενήλικες είναι πιθανότερο να καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τηλεόρασης, λόγω της μεγαλύτερης επιρροής που έχουν σε εκείνους οι αντίστοιχες τηλεοπτικές διαφημίσεις. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας την παραπάνω υπόθεση, η ίδια μελέτη έδειξε πως οι εθελοντές έτειναν να καταναλώνουν πιο υγιεινά τρόφιμα με την πάροδο της ηλικίας.

Κλείνοντας, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας αναφέρει πως ακόμα και μικρή μείωση στο χρόνο τηλεθέασης στις νεαρές ηλικίες, θα οδηγούσε πιθανότατα σε σημαντική βελτίωση της δημόσιας υγείας, καταλήγοντας στο ότι η μείωση του καθιστικού χρόνου αποτελεί μια σύσταση για τη βελτίωση του τρόπου ζωής, στην οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr