H υψηλή διατροφική αξία που έχουν οι φρυγανιές με β – γλυκάνες βρώμης

Oι φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη βρώμης μπήκαν στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Τις φρυγανιές γενικότερα τις αγαπάμε καθώς αποτελούν ένα διαχρονικό προϊόν της διατροφικής μας καθημερινότητας. Συνοδεύουν τις γλυκές αλλά και τις αλμυρές μας απολαύσεις και μπορούν να καταναλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μας δίνουν ενέργεια, βιταμίνες συμπλέγματος Β και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ οι θερμίδες τους είναι σχετικά χαμηλές.

Ειδικότερα αν μιλήσουμε για τις φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη βρώμης, πέρα από γεύση και σωστή διατροφή, μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε και τη χοληστερόλη μας.

Ας δούμε τον ακριβή μηχανισμό :

Οι εν λόγω φρυγανιές βασίζουν τη δράση τους και έχουν ως βασικό δραστικό συστατικό τους τις β-γλυκάνες βρώμης.
Οι β – γλυκάνες αποτελούν τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας και των θετικών επιδράσεων τους για την υγεία. Πρόκειται για μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών που βρίσκονται στα τρόφιμα, με κυριότερες πηγές τους το κριθάρι και τη βρώμη. Ένα ερευνητικό πεδίο που την τελευταία δεκαετία τυγχάνει μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος είναι αυτό της συσχέτισης τους με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.
Έτσι, φαίνεται ότι κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, ασκεί σημαντικότατη καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία. Τρία γραμμαρίων β-γλυκανών ανά ημέρα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5-8%. Κάθε μερίδα έξι φρυγανιών με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης.

Μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας τις φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β γλυκάνη από το πρωί ως το βράδυ.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β γλυκάνη, αλείφοντάς τες με μαρμελάδα, μέλι ή ταχίνι, για να έχετε όλη γεύση και την ενέργεια που χρειάζεστε. Φάτε τις σαν ελαφρύ σνακ με τυρί και γαλοπούλα και κλείστε την ημέρα σας γευστικά συνοδεύοντας τη σαλάτα ή το γιαούρτι σας με αυτές.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr