Ημερολόγιο δίαιτας : Εσείς το δοκιμάσατε;

Το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
Ουσιαστικά, το ημερολόγιο μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή, όπως σημειωματάριο, αυτοκόλλητα σημειώματα, e-mail ή μηνύματα στο κινητό, και αποσκοπεί στην καταγραφή του είδους και της ποσότητας όλων των τροφίμων και ροφημάτων –συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ-, που καταναλώνει το άτομο μέσα στην ημέρα.
Επιπλέον, ιδιαίτερα χρήσιμη είναι και η καταγραφή του αισθήματος πείνας κατά τη διάρκεια της μέρας, της συναισθηματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το άτομο όταν καταναλώνει φαγητό, καθώς και της σωματικής δραστηριότητας.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η τήρηση ημερολογίου καταγραφής τροφίμων μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη μεγαλύτερης απώλειας βάρους σε άτομα που κάνουν δίαιτα. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από διάφορους τρόπους.

Αρχικά, η καταγραφή των τροφίμων βοηθά το άτομο να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα της ημερήσιας διατροφικής του πρόσληψης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι πιο εύκολο να εντοπίσει συνήθη διατροφικά «λάθη», θέτοντας ως στόχο να μην τα επαναλάβει μελλοντικά

Επιπλέον, το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του ασυναίσθητου «τσιμπολογήματος», καθώς το άτομο μπαίνει στη διαδικασία να καταγράψει τρόφιμα και ροφήματα που ενδεχομένως καταναλώνει σε μικρές –φαινομενικά αμελητέες- ποσότητες μέσα στη μέρα, και τα οποία περνούν συνήθως …απαρατήρητα.

Από την άλλη, η παράλληλη καταγραφή των συναισθημάτων που συνοδεύουν την κατανάλωση φαγητού, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό καταστάσεων και στρεσογόνων ερεθισμάτων που οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη τροφής ή «ανθυγιεινές» διατροφικές επιλογές. Έτσι, αν για παράδειγμα κανείς συνειδητοποιήσει πως όταν αισθάνεται άγχος, συνηθίζει να καταναλώνει γλυκά ή λιπαρά τρόφιμα, μπορεί ψάξει εναλλακτικές επιλογές δραστηριοτήτων που θα τον «χαλαρώσουν» ή να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις διατροφικές επιλογές που συνοδεύουν τέτοιες καταστάσεις. Αντίστοιχα, εάν εντοπίσει πως αισθάνεται έντονη πείνα σε συγκεκριμένες ώρες της μέρας, που αργότερα οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής, μπορεί να εισάγει ένα ισορροπημένο σνακ στις «επίμαχες» ώρες, προκειμένου να πετύχει καλύτερο έλεγχο του αισθήματος πείνας.

Τέλος, η παρακολούθηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, μέσα από την καταγραφή τους στο ημερολόγιο, μπορεί να προσφέρει επιπλέον όφελος, βοηθώντας το άτομο να θέτει στόχους για την αύξηση της ενεργειακής του δαπάνης και να αξιολογεί καθημερινά εάν πέτυχε τους εν λόγω στόχους, επιβραβεύοντας τον εαυτό του ή εφαρμόζοντας κατάλληλες «διορθωτικές» κινήσεις.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr