Η αντιοξειδωτική αξία του decaf καφέ

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν στο μυαλό τους την επιλογή ενός decaf καφέ, όπως για παράδειγμα ο decaf στιγμιαίος, είτε ζεστός είτε κρύος.

Ο decaf στιγμιαίος καφές αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή ροφήματος χωρίς καφεΐνη.

Έχει ως πρώτη ύλη τον καρπό του καφέ, από τον οποίο όμως έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη με φυσικό τρόπο, με μια διαδικασία που λέγεται αποκαφεϊνοποίηση. Πολλοί ωστόσο έχουν έναν ενδοιασμό στη σκέψη του decaf, ο οποίος έχει να κάνει με το κατά πόσο διατηρεί τα φυσικά του αντιοξειδωτικά, στα οποία τόσα οφέλη αποδίδονται σήμερα.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η διαφορά του decaf σε σχέση με τον κανονικό στιγμιαίο είναι μόνο στην ύπαρξη καφεΐνης. Όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του καφέ όπως τα αντιοξειδωτικά και τα μεταλλικά του στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα. Έτσι όσον αφορά στη διατροφική αξία του, ο decaf, ξεχωρίζει για το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. Είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και ιδιαιτέρως μια κατηγορία που ονομάζονται χλωρογενικά οξέα.

Τα εν λόγω συστατικά ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.

Ακόμη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ (είτε κανονικού είτε decaf) πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και το Alzheimer.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr