Η απώλεια βάρους συγκριτικά ανάμεσα στα δύο φύλα

Εάν μια γυναίκα αποφασίσει να «ανταγωνιστεί» έναν άντρα στην προσπάθεια απώλειας βάρους, το πιθανότερο είναι πως δε θα καταφέρει να νικήσει. Και αυτό γιατί, καλώς ή κακώς, οι άντρες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο θέμα αδυνάτισμα, γεγονός που οφείλεται τόσο σε βιολογικούς, όσο και σε συμπεριφοριστικούς λόγους.

Αρχικά, οι άντρες διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα μυϊκής μάζας από τις γυναίκες, γεγονός που αυξάνει τη συνολική ενεργειακή τους δαπάνη. Έτσι, είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουν αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, ικανό για την επίτευξη απώλειας βάρους. Επιπλέον, φαίνεται πως παίζουν ρόλο και οι ορμονικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς οι γυναίκες διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών που ευνοούν την αποθήκευση λίπους. Ένας ακόμη λόγος που ενδεχομένως δίνει προβάδισμα στους άντρες, είναι ο σωματότυπος. Ειδικότερα, οι άντρες παρουσιάζουν συνήθως αυξημένη εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο έχει φανεί πως είναι πιο εύκολο να «κινητοποιηθεί» σε σύγκριση με το λίπος που οι περισσότερες γυναίκες συσσωρεύουν στην περιοχή των γλουτών.

Από την άλλη, ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής των αντρών είναι πιθανό να συμμετέχουν στη δημιουργία της εν λόγω «αδικίας»… Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες είναι εκείνες που μαγειρεύουν συχνότερα, γεγονός που τους δίνει περισσότερες ευκαιρίες για «τσιμπολόγημα». Ακόμη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στο συναισθηματικό φαγητό, γεγονός που μπορεί να δυσκολεύει τον έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης και τη συμμόρφωση σε μια δίαιτα.

Παράλληλα, έχει προταθεί πως και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι άντρες τη δίαιτα ενδεχομένως να συμβάλλει στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων, καθώς φαίνεται πως εμφανίζουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να πετύχουν τους στόχους απώλειας βάρους, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Τέλος, οι άντρες, παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης σχετικά με την εικόνα σώματός τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται λιγότερο συχνά σε προσπάθειες απώλειας βάρους και δίαιτες αδυνατίσματος. Αντίθετα, στην περίπτωση των γυναικών, οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι απώλειας και επαναπρόσληψης βάρους αποτελούν συχνό φαινόμενο, το οποίο είναι πιθανό να δυσκολεύει την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω διαφορές δε θα πρέπει να απογοητεύουν τις γυναίκες που επιθυμούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μακροπρόθεσμα οι γυναίκες καταφέρνουν να «φτάσουν» τους άντρες στην απώλεια βάρους. Άλλωστε, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως με κατάλληλη καθοδήγηση ο καθένας μπορεί να πετύχει αποτελεσματική ρύθμιση του βάρους του, μέσα από θέσπιση εξατομικευμένων στόχων για την υιοθέτηση αλλαγών στις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr