Η απώλεια βάρους συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές

επιστημονικό περιοδικό Cancer της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, δείχνει πως η απώλεια βάρους σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με τη διατήρηση ή την αύξηση του σωματικού βάρους.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 61.335 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου του μαστού, τις οποίες παρακολούθησαν για 11,4 χρόνια κατά μέσο όρο. Το ύψος, το σωματικό βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος των εθελοντριών αξιολογήθηκαν στην έναρξη της μελέτης και μετά από διάστημα 3 ετών.

Συνολικά, οι γυναίκες που είχαν πετύχει 5% απώλεια βάρους, βρέθηκαν να έχουν 12% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν διατηρήσει σταθερό σωματικό βάρος. Από την άλλη, η αύξηση του σωματικού βάρους κατά 5%, δε φάνηκε να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου συνολικά, αλλά συσχετίσθηκε με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, αν και πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, η οποία δε αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις φαίνεται πως ακόμη και μικρού βαθμού απώλεια βάρους, πιθανόν να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.