Η άσκηση μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο εμφράγματος

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal, δείχνει πως η έλλειψη άσκησης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, ακόμη και σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 4.500 ενήλικες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, αναπνευστικών παθήσεων ή υπέρτασης. Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε μέτρηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, που αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Συνολικά, η φυσική κατάσταση βρέθηκε να συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με την πιθανότητα εμφράγματος μέσα στην επόμενη 10ετία. Ειδικότερα, οι ενήλικες με την καλύτερη φυσική κατάσταση φάνηκαν να έχουν 50% μικρότερη πιθανότητα εμφράγματος, συγκριτικά με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Επιπλέον, ακόμη και μικρή βελτίωση της φυσικής κατάστασης σε αυτό το χρονικό διάστημα συσχετίσθηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης στηθάγχης ή εμφράγματος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η «κακή» φυσική κατάσταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση εμφράγματος ακόμη και σε υγιείς ενήλικες. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr