Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal, δείχνει πως η άσκηση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος, ακόμη και σε υγιή άτομα χωρίς ενδείξεις κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη φυσική κατάσταση 4.527 υγιών ενηλίκων, τους οποίους παρακολούθησαν για 9 έτη. Επιπλέον, συγκέντρωσαν πληροφορίες για τις συνήθειες καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, το δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Συνολικά, η καλή φυσική κατάσταση βρέθηκε να συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος. Πιο συγκεκριμένα, οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης φάνηκαν να έχουν σχεδόν τις μισές πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τη χειρότερη φυσική κατάσταση.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας φαίνεται ότι η καλή φυσική κατάσταση λειτουργεί προστατευτικά ακόμη και μεταξύ υγιών ατόμων, που δεν παρουσιάζουν μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr