Η άσκηση σχετίζεται με εξυπνάδα και επαγγελματική καταξίωση

Η άσκηση σχετίζεται με εξυπνάδα και επαγγελματική καταξίωση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μεγάλη μελέτη στη Σουηδία, που συμπεριέλαβε 1,2 εκατομμύρια Σουηδούς, που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1976.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για τους συμμετέχοντες από την ηλικία των 18 ετών, ενώ είχαν ζητήσει να ενημερωθούν και για τις επιδόσεις τους στο σχολείο όταν ήταν μικρότεροι. Επίσης, ζήτησαν να πληροφορηθούν και για στοιχεία που αφορούσαν τα αδέρφια τους καθώς και για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι, πως όσο πιο γυμνασμένοι ήταν οι άνδρες τόσο πιο έξυπνοι και κατ΄ επέκταση πιο επαγγελματικά επιτυχημένοι ήταν. Οι επιστήμονες εξέτασαν όχι τόσο την σωματική δύναμη των συμμετεχόντων, όσο την αεροβική τους ικανότητα, δηλαδή την αντοχή τους σε αερόβιες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία κ.α.

Οι μελετητές τόνισαν, πως αν υπάρχει καλή αεροβική δυνατότητα σε έναν άνδρα, που μόλις ενηλικιώνεται, αυτό σχεδόν αυτόματα σημαίνει, πως και οι διανοητικές του λειτουργίες θα είναι ιδιαίτερα οξυμένες και επομένως θα είναι ευφυής και άρα επαγγελματικά επιτυχημένος καθώς θα αναζητήσει γρήγορα το δρόμο για μια επιτυχημένη καριέρα.

Εξετάζοντας τις περιπτώσεις των διδύμων, οι επιστήμονες ανέφεραν, πως μάλλον η συσχέτιση ευφυΐας και γυμναστικής δεν είναι θέμα γονιδίων. Η εξυπνάδα και η επαγγελματική υπεροχή ήταν ένα θέμα που κατά μεγάλο ποσοστό οφειλόταν στην ενασχόληση με τη γυμναστική, όπως τελικά αποδείχθηκε.

Και αν αναρωτιέστε, πως η γυμναστική συμβάλλει στην ευφυΐα ενός ανθρώπου, ιδού και η επιστημονική απάντηση: η γυμναστική οξυγονώνει καλύτερα τον εγκέφαλο και έτσι λαμβάνονται σωστότερες και πιο «σοφές» αποφάσεις από τον αθλούμενο για όλα τα ζητήματα της ζωής του. Επίσης, ως γνωστόν η άσκηση μειώνει κατά πολύ τα επίπεδα του άγχους του οργανισμού, χαρίζει υγεία, ευεξία και ενεργητικότητα, χαρακτηριστικά, που σε κάθε περίπτωση χρειάζονται για μια επιτυχημένη καριέρα.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr