Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Obesity, δείχνει πως τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, είναι πιθανό να «βοηθούν» και τους συντρόφους τους προς την ίδια κατεύθυνση.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 130 ζευγάρια, τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, ένα άτομο από κάθε ζευγάρι συμμετείχε σε οργανωμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας 6 μηνών, ενώ στη δεύτερη ομάδα δόθηκαν φυλλάδια με συμβουλές για την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τον έλεγχο του σωματικού βάρους και πάλι σε ένα άτομο από κάθε ζευγάρι. Το βάρος των συμμετεχόντων και των συντρόφων τους αξιολογήθηκε μετά από 3 και 6 μήνες.

Συνολικά, περίπου το 30% των συντρόφων των ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απώλειας βάρους ή έλαβαν τα ενημερωτικά φυλλάδια, βρέθηκαν να έχουν μειώσει το σωματικό τους βάρος κατά τουλάχιστον 3%, ποσοστό που είναι κλινικά σημαντικό. Επιπλέον, ο ρυθμός απώλειας βάρους φάνηκε να είναι αντίστοιχος μεταξύ των συντρόφων.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, οι αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και άσκησης που εφαρμόζει κανείς μπορεί να επηρεάσουν και τα άτομα του περιβάλλοντός του με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Έτσι, είναι πιθανό ένας άντρας ή μια γυναίκα να «μιμηθεί» το/η σύντροφό του στην υιοθέτηση συνηθειών όπως για παράδειγμα η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, η τακτική μέτρηση του σωματικού βάρους ή ο έλεγχος της ενεργειακής πρόσληψης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr