Η υψηλή χοληστερόλη είναι συνήθως ταυτισμένη με το αντρικό φύλο. Ωστόσο και οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν υψηλές τιμές χοληστερόλης, κάτι που ιδιαιτέρως στην περίοδο της εμμηνόπαυσης μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, μια γυναίκα με υψηλή χοληστερόλη είναι σημαντικό να κάνει τις κατάλληλες διατροφικές προσαρμογές, ούτως ώστε να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, όταν αυτά είναι αυξημένα.

Οι πιο σημαντικές από αυτές θα μπορούσαν να είναι οι παρακάτω :

1) Περιορισμός κόκκινου κρέατος και αντικατάστασή του από ψάρι (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) και πουλερικά.
2) Αντικατάσταση των γαλακτοκομικών που είναι πλήρη σε λιπαρά από ημιάπαχα.
3) Αποφυγή κίτρινων σκληρών τυριών όπως η παρμεζάνα, η γραβιέρα, η κεφαλογραβιέρα και αντικατάστασή τους από λευκά τυριά και τυριά χαμηλών λιπαρών όπως το ανθότυρο, το κατίκι Δομοκού και τυριά τύπου cottage.
4) Περιορισμός των γλυκών που περιέχουν βούτυρο, κρέμα γάλακτος.
5) Αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών (με τουλάχιστον μια σαλάτα ημερησίως).
6) Κατανάλωση πολλών φρούτων και φρέσκων χυμών.
7) Επιλογή προϊόντων ολικής άλεσης.
8) Κατανάλωση ξηρών καρπών.
9) Επιλογή snack που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, όπως τα cream crackers από κριθάρι και βρώμη με β γλυκάνες βρώμης. Οι β γλυκάνες αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών ινών που βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης. Η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, ασκεί σημαντικότατη καρδιοπροστατευτική δράση. Η κατανάλωση 3 γραμμαρίων β-γλυκανών ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5-8%,
Κάθε μερίδα τεσσάρων Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνες βρώμης, παρέχει 1γρ β-γλυκάνης.

Παρακάτω προτείνονται κάποια ενδεικτικά γεύματα και snack για μείωση της χοληστερόλης :

– Φτιάξτε μια σαλάτα λαχανικών με ελαιόλαδο, φέτες γαλοπούλας, Κατίκι Δομοκού και Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη.

– Έχετε ως πρωινό ή ως snack Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη τα οποία μπορείτε να αλείψετε με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και λίγο μέλι.

– Έχετε ως βραδινό Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β γλυκάνη σε καθένα από τα οποία μπορείτε να αλείψετε τυρί τύπου cottage και να βάλετε από πάνω μια φέτα καπνιστό σολομό ή γαλοπούλα και λαχανικά (αγγούρι ή ένα ντοματίνι).

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr