Είναι πλέον γνωστό, πως οι ξηροί καρποί, εκτός από πλούσια πηγή ενέργειας και θερμίδων είναι και ιδιαίτερα θρεπτικοί, αφού διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε πλήθος απαραίτητων συστατικών.

Μάλιστα, μεγάλος αριθμός ερευνητικών μελετών τα τελευταία χρόνια δείχνει πως η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Αν και ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι κοινά για όλα τα είδη ξηρών καρπών, υπάρχουν και αρκετές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν. Ας δούμε, λοιπόν, τι συστατικά περιέχουν τα αμύγδαλα.

Αρχικά, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει τα κύτταρα από τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και προσφέρουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, αβεστίου, σιδήρου, καλίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου.

Από την άλλη, όπως και τα υπόλοιπα είδη ξηρών καρπών, περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα, φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά, που διαθέτουν καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες και βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr