Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να σχετίζεται με νοητικές ασθένειες

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εμπλέκεται σε ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα, όπως η αναπαραγωγική λειτουργία, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού κ.α.
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Chemistry έρχεται να δώσει μια νέα διάσταση στην αναγκαιότητα της παρουσίας του ψευδαργύρου στο σώμα μας. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison συσχέτισαν την έλλειψη ψευδαργύρου με ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer και του Parkinson. Οι ασθένειες αυτές έχουν συσχετιστεί με ελαττωματικές εγκεφαλικές διαδικασίες, λόγω συσσώρευσης κάποιων προβληματικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές μελέτησαν ένα σύστημα ζύμης – ένα μονοκύτταρο μύκητα – και το πώς αυτή συμπεριφέρεται σε συνθήκες έλλειψης ψευδαργύρου. Διαπίστωσαν ότι η παρουσία του ψευδαργύρου προστατεύει από τη δημιουργία προβληματικών πρωτεϊνών, ενώ έλλειψη του έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Αν η χαμηλή προσφορά ψευδαργύρου έχει την ίδια επίδραση και σε ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα, τότε ανεπάρκειά του μπορεί να σχετίζεται με ανθρώπινες ασθένειες που σχετίζονται με την συσσώρευση των εν λόγω πρωτεϊνών, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

Υπενθυμίζουμε ότι καλές πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή μας αποτελούν τα θαλασσινά και τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας και τα πουλερικά και το αυγό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr