Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS One, δείχνει πως τα άτομα που εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης D είναι πιθανό να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 903 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 74 κατά μέσο όρο, τους οποίους παρακολούθησαν για 10 έτη. Κατά την έναρξη της μελέτης, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις των επιπέδων βιταμίνης D.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι οι εθελοντές με επίπεδα βιταμίνης D πάνω από 30 ng/ml είχαν περίπου 70% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, ενώ όσοι είχαν πάνω από 50 ng/ml φάνηκαν να έχουν 80% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που έχουν συσχετίσει την έλλειψη βιταμίνης D με το σακχαρώδη διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν πως η παρούσα ανάλυση δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος αν και δείχνει πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση. Κλείνοντας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να διευκρινιστεί κατά πόσο τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr