Η επίδραση της έλλειψης ύπνου στη διατροφή των παιδιών

Νέα ελληνική μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine δείχνει πως ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής, σε παιδιά και εφήβους.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 177.000 μαθητές, ηλικίας 8-17 ετών. Ως «ανεπαρκής» χαρακτηρίστηκε ο ύπνος διάρκειας κάτω των 9 ωρών για τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών και κάτω των 8 ωρών για εφήβους ηλικίας 13-17 ετών.

Συνολικά, τα παιδιά και οι έφηβοι που κοιμούνταν λιγότερο από 9 και 8 ώρες, αντίστοιχα, είχαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να παραλείπουν το πρωινό γεύμα, να καταναλώνουν γρήγορο-πρόχειρο φαγητό και γλυκά σε τακτική βάση, καθώς και να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και φυσικής κατάστασης. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου συσχετίσθηκε με 21% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο ανεπαρκής ύπνος στα παιδιά αποτελεί ένα πρόβλημα στο οποίο δε δίνεται η δέουσα προσοχή. Κλείνοντας, σχολιάζει πως τα ευρήματα της διεθνούς βιβλιογραφίας δείχνουν πως οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εφαρμόσουν στρατηγικές για την προώθηση υγιεινών συνηθειών ύπνου, τόσο ως προς τη διάρκεια αλλά και ως προς την ποιότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr