Η εξαιρετική θρεπτική αξία του παραδοσιακού μπακαλιάρου με σκορδαλιά!

Παραδοσιακά, ο μπακαλιάρος είθισται να καταναλώνετε την 25η Μαρτίου. Όμως καλό είναι να γνωρίζουμε ότι έχει υψηλή θρεπτική αξία και να τον θυμόμαστε όλο τον χρόνο!

Ο μπακαλιάρος λοιπόν, είναι πλούσιος σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, σε αυτές που ο ανθρώπινος οργανισμός αξιοποιεί σε μεγαλύτερο βαθμό.

Είναι φτωχός σε λίπος, ενώ τα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι κυρίως ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού, στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Περιέχει πληθώρα λιποδιαλυτών βιταμινών A, D και Κ, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών, των οστών και των μυών, καθώς και στην απορρόφηση σημαντικών για τον οργανισμό μετάλλων.

Σημαντική επίσης είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β12 , Κάλιο, Ασβέστιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Φώσφορο και Νιασίνη.

Η σκορδαλιά παρασκευασμένη από πατάτα ή ψωμί αποτελεί, σε συνδυασμό με το ψάρι, ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα που συνδυάζει τις πρωτεΐνες από το ψάρι και το άμυλο από την πατάτα ή το ψωμί.

Οι πατάτες, πιο συγκεκριμένα, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το σημαντικότερο για την πατάτα είναι η μεγάλη περιεκτικότητά της σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού όπως η ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών του σώματος και η καλή λειτουργία των μυών.

Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της σκορδαλιάς, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι το σκόρδο, που έχει πολλές και σημαντικές ιδιότητες.

Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από οξειδωτικές βλάβες και την πρόωρη γήρανση.

Ακόμα, έρευνες έχουν δείξει ότι σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, με την προαγωγή της καλής υγείας της καρδιάς και την προστασία του οργανισμού από κρυολογήματα, ιώσεις και μικροβιακές λοιμώξεις.