Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition, δείχνει πως η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Για τους σκοπούς της ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 18 υγιείς ενήλικες, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι εθελοντές της μίας ομάδας κατανάλωσαν δίαιτα που περιλάμβανε 42 γραμμάρια καρυδιών ανά ημέρα, για διάστημα 3 εβδομάδων, ενώ οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας δεν κατανάλωσαν καθόλου καρύδια, για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Συνολικά, η συστηματική κατανάλωση καρυδιών βρέθηκε να συνδέεται με αύξηση των βακτηρίων που παράγουν βουτυρικό οξύ, ένα μεταβολίτη που ασκεί ευεργετική δράση στη λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης μεταξύ των εθελοντών που κατανάλωναν καρύδια σε καθημερινή βάση.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν ενδείξεις ότι τα βακτήρια της εντερικής μικροχλωρίδας πιθανόν να αλληλεπιδρούν με άπεπτα συστατικά των καρυδιών, προσφέροντας οφέλη στην υγεία. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται περισσότερες προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι παρατηρούμενες συσχετίσεις.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr