Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας προοπτικής μελέτης που διεξήχθη από το National University of Singapore και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε και ανάλυσε στοιχεία από 3 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το πανεπιστήμιο Harvard. Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκε η κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην αρχή της μελέτης και μετά από 4 χρόνια και διερευνήθηκε κατά πόσο η αλλαγή της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος συσχετιζόταν με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ στο χρονικό αυτό διάστημα.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα άτομα εκείνα που αύξησαν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος περισσότερο από ½ μερίδα την ημέρα είχαν κατά 48% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ στο χρονικό διάστημα των 4 χρόνων. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκείνοι που μείωσαν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά ½ μερίδα την ημέρα είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της νόσου του διαβήτη.

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να είναι λελογισμένη και να μην ξεπερνά τις 1-2 μερίδες την εβδομάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Μεσογειακή διατροφή προτείνει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μηνιαία βάση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr