Η υψηλή κατανάλωση πατάτας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει πως η υψηλή κατανάλωση βραστής, ψητής, τηγανιτής πατάτας ή πουρέ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε γυναίκες και άνδρες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 187.000 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 20 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των στατιστικών αναλύσεων, η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων μερίδων ψητής πατάτας, βραστής πατάτας ή πουρέ φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, συγκριτικά με την κατανάλωση μίας μερίδας το μήνα ή λιγότερο. Η παραπάνω σχέση, ωστόσο, ήταν στατιστικά σημαντική μόνο μεταξύ των γυναικών.

Απεναντίας, η υψηλότερη κατανάλωση προϊόντων τηγανιτής πατάτας σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Παράλληλα, βρέθηκε πως η αντικατάσταση μιας μερίδας πατάτας ανά ημέρα από κάποιο μη αμυλούχο λαχανικό συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο της πατάτας ενδεχομένως να αποτελεί μια εξήγηση για τα παραπάνω ευρήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, τονίζουν πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να «εξηγούν» την παρατηρούμενη συσχέτιση.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr