Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου  2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αποτελεί ένα νόσημα με υψηλή συχνότητα εμφάνισης. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζεται ότι περίπου 422 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη.

Η σωστή διατροφή και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα αποτελούν δύο από τους πιο βασικούς παράγοντες πρόληψης και θεραπείας του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Προς την κατεύθυνση αυτή εδώ και πολλές δεκαετίες διερευνάται η σχέση συστατικών της διατροφής και των τροφίμων και ροφημάτων που καθημερινά καταναλώνουμε με το διαβήτη. Ένα από αυτά είναι και ο καφές.

Ο καφές αποτελεί το ρόφημα με την υψηλότερη κατανάλωση παγκοσμίως. Λόγω αυτής της κατανάλωσής έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες μελέτες που διερευνούν τη σχέση του καφέ με διάφορες μεταβολικές διεργασίες και νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Προς την κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη μετά-ανάλυση, όπου καταγράφηκαν τα αποτελέσματα παρελθοντικών μελετών σε σχέση με την κατανάλωση καφέ και τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτo επιστημονικό περιοδικό Nutrition Reviews.

Για τους σκοπούς της ανασκόπησης χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία και τα αποτελέσματα 29 επιστημονικών άρθρων και 30 μελετών, σε ένα δείγμα που έφτανε τα 1.200.000 άτομα, εκ των οποίων 53.018 έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Με βάση τα αποτελέσματα φάνηκε ότι τόσο ο κανονικός καφές όσο και ο decaf σχετίζονται αντίστροφα με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η σχέση αυτή ήταν δοσοεξαρτώμενη. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ημερήσια κατανάλωση καφέ τόσο μικρότερος ήταν και ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Για την ακρίβεια τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεται μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κατά 7 % (για τον κανονικό) και κατά 6 % για τον decaf.

Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν οι πιθανοί μηχανισμοί που δικαιολογούν την προστατευτική αυτή δράση του καφέ έχουν να κάνουν με τη θερμογεννετική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση των συστατικών του, καθώς επίσης και με την επίδραση της καφεΐνης σε κυτταρικά σήματα ενεργοποίησης συγκεκριμένων υποδοχέων, διαδικασία που φαίνεται ότι συνδέεται αντίστροφα με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr