Η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων παρέχει οφέλη έναντι του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού διακρίνεται σε επιμέρους τύπους, οι οποίοι διαφοροποιούνται μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τον καρκίνο του μαστού σε τέσσερεις ξεχωριστές ομάδες, με την ομάδα 4 να περιλαμβάνει την παρουσία των τριπλά αρνητικών μαστικών καρκινικών κυττάρων.
Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι ιδιαίτερα επιθετικός και οι ασθενείς σημειώνουν χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα και οι μεταβολίτες τους σταματούν ή ακόμα και επιβραδύνουν τον πολλαπλασιασμό των συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων του μαστού, όπως ισχυρίστηκαν ερευνητές από το κέντρο Fox Chase Cancer. Μάλιστα, τα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν μια μείωση του πολλαπλασιασμού κατά 90% του συγκεκριμένου τύπου κυττάρων μέσω επαγωγής μηχανισμών απόπτωσης αυτών.

Μάλιστα, βρήκαν ότι οι μεταβολίτες των ω-3 λιπαρών οξέων οδηγούν σε μείωση της κινητικότητας κατά 20% έως 60% των συγκεκριμένων κυττάρων.

Οι σαρδέλες, ο τόνος, η πέστροφα, ο σολομός και ο λιναρόσπορος είναι παραδείγματα τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Συμπερασματικά, η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Μεσογειακού τύπου διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα λόγω των υψηλών καταναλώσεων ψαριών, έχει συσχετιστεί με μικρότερα ποσοστά εμφάνισης της νόσου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr