Η κατανάλωση σαλάτας ενισχύει το ανοσοποιητικό και όχι μόνο

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ότι η κατανάλωση λαχανικών θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στο καθημερινό διαιτολόγιό μας.

Πέρα από τα ποικίλα γνωστά οφέλη τους στην υγεία, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να ελέγχει ένα πληθυσμό ανοσολογικών κυττάρων που απαντώνται στο έντερο και είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του.

Τα κύτταρα αυτά, που ονομάζονται εγγενή λεμφοκύτταρα (ILCS), βρίσκονται στα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα και προστατεύουν το έντερο από την προσκόλληση παθογόνων βακτηρίων σε αυτό. Επίσης, πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της τροφικής αλλεργίας, των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και της παχυσαρκίας, ενώ πιθανά να αποτρέπουν ακόμη και την ανάπτυξη καρκίνου στον εντερικό αυλό.

Έτσι, φάνηκε ότι πρωτεϊνικά μόρια των πράσινων φυλλωδών λαχανικών επάγουν την έκφραση γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη διαφοροποίηση αρχέγονων κυττάρων στα συγκεκριμένα λεμφοκύτταρα.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση λαχανικών φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στους αμυντικούς μηχανισμούς του εντερικού σωλήνα, προφυλάσσοντας όχι μόνο από λοιμώξεις αλλά και από άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η τροφική αλλεργία, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και ο καρκίνος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr