Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, δείχνει πως η καθημερινή κατανάλωση

ξηρών καρπών πιθανόν να συνδέεται με βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σύλληψης σε ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δεδομένα από 119 υγιείς άνδρες, ηλικίας 18-35 ετών, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Από τους εθελοντές της μίας ομάδας ζητήθηκε να προσθέσουν 60 γραμμάρια ανάμικτων ξηρών καρπών (φουντούκια, αμύγδαλα και καρύδια) στο ημερήσιο διαιτολόγιο που συνήθιζαν να καταναλώνουν, ενώ οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδα εξακολούθησαν να καταναλώνουν το σύνηθες διαιτολόγιό τους.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι εθελοντές που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε δείκτες που σχετίζονται με την ποιότητα του σπέρματος. Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν –μεταξύ άλλων- αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων κατά 16%, βελτίωση της ζωτικότητας του σπέρματος κατά 4% και αύξηση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων κατά 6%.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η πιθανή ευεργετική δράση των ξηρών καρπών ίσως οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε μικροθρεπτικά συστατικά και ω-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, σχολιάζουν πως είναι δύσκολο με τα παρόντα ευρήματα να ισχυριστεί κανείς ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr