Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, δείχνει πως ακόμη και σε άτομα με φυσιολογικό ή ελαφρά αυξημένο βάρος, η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, βελτιώνοντας δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 218 ενήλικες, ηλικίας κάτω των 50 ετών, από τους οποίους ζητήθηκε να ελαττώσουν την ημερήσια πρόσληψη ενέργειας κατά 25% για δύο χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η ενεργειακή πρόσληψη μειώθηκε κατά 12% κατά μέσο όρο. Αναφορικά με τα αποτελέσματα του θερμιδικού περιορισμού, οι εθελοντές πέτυχαν απώλεια βάρους της τάξης του 10% του αρχικού, από την οποία το μεγαλύτερο ποσοστό (71%) ήταν λιπώδης ιστός. Από την άλλη, παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης, η αρτηριακή πίεση και ορισμένοι δείκτες φλεγμονής.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ακόμη και μια ήπια μείωση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, η οποία δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί στην πράξη, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Κλείνοντας, αναφέρουν πως στόχος είναι να διερευνήσουν κατά πόσο ο θερμιδικός περιορισμός δρα προστατευτικά μέσω της μείωσης του βάρους ή αν εμπλέκονται και άλλοι μηχανισμοί.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr