Η μείωση του αλατιού μπορεί να σώσει ζωές

Η υπερβολική χρήση αλατιού στην καθημερινή μας διατροφή γνωρίζουμε ότι δεν κάνει καλό. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι η μέγιστη ποσότητα που χρειάζεται ημερησίως ένας υγιής ενήλικας και ότι αλάτι παίρνουμε και από τα τρόφιμα (και όχι μόνο από το επιτραπέζιο που βάζουμε στο φαγητό μας), τότε αντιλαμβάνεστε ότι οι περισσότεροι τρώνε περισσότερο αλάτι από ότι πρέπει.
Για το λόγο αυτό οι ειδικοί του χώρους της διατροφής συστήνουν μείωση της πρόσληψης αλατιού. Κάτι τέτοιο παρέχει σαφή οφέλη όχι μόνο για την καρδιά και αλλά και για την καλή υγεία των νεφρών, ιδιαιτέρως ασθενών με νεφρικά προβλήματα.

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε μια νέα μελέτη στην Αυστραλία, όπου διερευνήθηκε η επίδραση της ποσότητας νατρίου (βασικού συστατικού του αλατιού) στα νεφρά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 20 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Στη μια χορηγήθηκε δίαιτα υψηλή σε αλάτι, ενώ στην άλλη μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι για δύο εβδομάδες.
 Στους ασθενείς αυτούς αξιολογήθηκαν διάφοροι δείκτες που σχετίζονται με την καρδιά και την υγεία των νεφρών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, η χαμηλή πρόσληψη αλατιού είχε ευεργετικά αποτελέσματα για τα νεφρά και την καρδιά.
Όπως οι ειδικοί επισημαίνουν ο περιορισμός του αλατιού είναι μια φθηνή και πολύ αποτελεσματική παρέμβαση για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του κινδύνου επιδείνωσης της νεφρικής λειτουργίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr