Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, δείχνει πως η υιοθέτηση μια υποθερμιδικής δίαιτας βασισμένης στο πρότυπο της μεσογειακής

διατροφής, σε συνδυασμό με καθημερινή άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και του καρδιαγγειακού κινδύνου σε υπέρβαρα άτομα και ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και στη διατήρηση της απώλειας μετά από διάστημα ενός έτους.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 626 ενήλικες, αναφορικά με μεταβολές στο σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και διάφορους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου. Συνολικά, μετά από 12 μήνες παρέμβασης, το 33,7% των εθελοντών που ακολούθησαν μια υποθερμιδική μεσογειακού τύπου δίαιτα και ασκούνταν καθημερινά, μείωσαν το σωματικό τους βάρος κατά τουλάχιστον 5%.

Επιπλέον, οι εν λόγω συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση σε δείκτες που συνδέονται με το μεταβολισμό της γλυκόζης και τη φλεγμονή, σε αντίθεση με εκείνους που δεν ακολούθησαν τη δίαιτα. Ακόμη, τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας και της άσκησης βρέθηκαν να είναι μεγαλύτερα για όσους είχαν σακχαρώδη διαβήτη ή αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής της νόσου.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η μεγαλύτερη μείωση του σωματικού βάρους παρατηρήθηκε στους 12 μήνες, γεγονός που καταδεικνύει και τη διατήρηση της απώλειας. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη μείωση της θνησιμότητας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr